Sůl a zdraví
Sůl nám chutná. Naneštěstí ale zvyšuje krevní tlak a způsobuje tak množství vážných onemocnění. Běžný obyvatel vyspělého světa zkonzumuje za den více soli, než je zdrávo.
Chutná jídla se sníženým obsahem soli by proto mohla zabránit několika milionům úmrtí ročně. Pokud bychom však do těla nedostávali důležité ionty (např. hořečnaté, vápenaté, draselné či sodné), tělo bude v nepohodě a dá nám to najevo např. svalovými křečemi. Po doplnění iontů křeče zmizí.
Sůl hraje důležitou roli v naší stravě a má vliv na naše zdraví. Obsahuje sodík, který je nezbytný pro správnou funkci našich buněk a tělesných systémů. Pomáhá udržovat rovnováhu tekutin v našem těle a umožňuje správnou funkci nervů a svalů. Doporučený denní příjem soli se liší v závislosti na věku, pohlaví a zdravotním stavu. Je důležité mít vyvážený příjem sodíku a draslíku, protože draslík může pomoci vykompenzovat vliv soli na krevní tlak.
Kuchyňská sůl je někdy obohacována jódem pro správnou funkci štítné žlázy.
Přijďte zažít chuť Slaného na vlastní kůži!
Muzeum ve Slaném je otevřeno úterý — neděle po celý rok.