Druhy solí

Obecně rozlišujeme soli jedlé a technické. Podle struktury jde o soli kamenné (halit, těží se v lomech) a mořské (získávají se ze solanky po vypaření vody). Dále rozlišujeme soli přírodní, tedy s příměsemi dalších solí a jiných chemických látek, a rafinované, vyčištěné – obsahují téměř výhradně čistý chlorid sodný.

Přírodní panenská mořská sůl z Mallorky se sbírá ručně z hladiny solných jezírek (salin) za specifických klimatických podmínek. Suší se na slunci a zůstává v přírodní podobě, obsahuje tedy vysoké množství dalších chemických látek. Oceňují ji gurmáni. Patří sem i tzv. solný květ, který obsahuje 80 druhů minerálů a stopových prvků a nejvíce hořčíku ze všech mořských solí (jinými slovy tedy také obsahuje vysoké množství dalších chemických látek). Získává se např. v solných bažinách u města Guérande v Bretani nebo jako Flor de Sal na Mallorce.

Košer sůl je hrubozrnnější než běžná kuchyňská sůl a používá se v židovské kuchyni.

Sůl je možné dochutit různými bylinkami, kořením a dalšími aromatickými přísadami, které dodávají soli specifickou chuť a vůni a mohou ovlivnit chuť a texturu připravovaných jídel.

Rychlosůl, praganda čili „Prague powder“
Rychlosůl, praganda čili „Prague powder“

Sůl pro konzervování a solení masa je obvykle obohacena o dusitany a dusičnany a používá se k prodloužení trvanlivosti potravin a ke konzervaci masa. Řeznická solící směs pro výrobu masných produktů (praganda, rychlosůl) chrání tuky v mase a masných výrobcích před oxidací, tak jako napomáhá ke zvýšení chuti, vůně a zachování barvy (obsahuje kromě chloridu sodného dusitan sodný, glukózu, další cukry a škrobový sirup).

Technická sůl může obsahovat další chemické látky nevhodné ke konzumaci a má své uplatnění v průmyslových odvětvích, jako je výroba papíru, textilu, chemických a dalších průmyslových výrobků. Sůl je využívána k procesům jako změkčování vody v myčkách nebo spolu s octem jako domácí čistidlo odpadů.

Technická posypová sůl se v zimním období využívá jako rozmrazovací látka s cílem snížit bod mrazu vody. Aplikuje se na povrchy cest s účelem urychlit tání sněhu a ledu a tak zvýšit bezpečnost silničního provozu. Pro účinnost i za nižších teplot se do ní přidává chlorid vápenatý nebo v menším množství i chlorid hořečnatý. Poškozuje zeleň kolem komunikací a proniká i do podzemních vod. Vhodnější je použít štěrkovou drť, která nepoškozuje přírodu.

Minerální liz ve formě bloků nebo válečků soli určených k olizování zajistí, že zvířata přijímají optimální množství vody a tak předcházejí dehydrataci, což je důležité zejména v letních měsících. Tyto lizy obsahují esenciální minerály, nezbytné pro správný chod metabolismu zvířat, tedy obsahují v menším množství mnoho dalších chemických látek.

Koupelové soli mají zřejmě blahodárný vliv na pokožku a celkové uvolnění organismu. Pomáhají odstraňovat nečistoty a působí příznivě na různé problémy pokožky, jako je akné, lupénka nebo ekzém. Pravidelné solné koupele zvyšují obranyschopnost pokožky a posilují ji.

Přijďte zažít chuť Slaného na vlastní kůži!
Muzeum ve Slaném je otevřeno úterý — neděle po celý rok.

Navštivte nás